Na spletni strani uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in
boljše delovanje strani. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
14 september 2013

Festival zasavske kulinarike, funšterc 2013!

Spoštovani!

Vabimo vas, da se udeležite Festivala zasavske kulinarike, funšterc 2013, ki bo potekal 14. septembra od 15.00 dalje na tržnici v Hrastniku.

O projektu

Funšterc, festival zasavske kulinarike 2013, je nadaljevanje uspešne zgodbe, ki smo jo pričeli graditi v letu 2011. Želja po ohranitvi tradicionalne zasavske kulinarike, promocija le-te med mlajšimi generacijami ter izziv, pripraviti največjo, enodnevno turistično prireditev v Zasavju so glavne sestavine projekta, ki ga želimo predstaviti.

Projekt je zasnovan kot druženje ter sproščeno tekmovanje med ekipami (povečini gre za različna društva). Tekmuje se v inovativni pripravi funšterca ter krumpantoča, tradicionalnih zasavskih jedi. Zmagovalne ekipe določi strokovna komisija, prav tako pa svoje zmagovalce izberejo tudi obiskovalci, ki jih na ta način neposredno vključimo v samo dogajanje.

Odzivi v prvih dveh letih so bili veliko večji od pričakovanega, kar nas navdaja z optimizmom ter željo po nadgradnji projekta in s tem razvoju ne le prireditve, temveč tudi tradicije in predvsem turizma v vseh zasavskih dolinah. Z nadgradnjo prireditve, želimo že v letošnjem letu pripraviti največjo enodnevno turistično prireditev v Zasavju, hkrati pa s sodelujočimi ekipami, ki prihajajo tudi iz drugih regij, dobro ime prireditve širiti izven meja Zasavja. Program bomo nadgradili tudi z organiziranim otroškim programom, spremljevalnim programom, prikazom tradicionalnih obrti ter prodajo domačih izdelkov iz lokalnih ekoloških kmetij. Prav tako bomo poskrbeli za bogate nagrade za obiskovalce ter tekmovalce na prireditvi Funšterc, festivalu zasavske kulinarike. Prireditev je v preteklem letu obiskalo blizu 1000 obiskovalcev ter 16 sodelujočih ekip.  

Velik pomen smo že od začetka namenili prepoznavnosti prireditve ter gradnji blagovne znamke. Začrtali smo triletni načrt razvoja prireditve,  v katerem je osrednjega pomena dobra prepoznavnost v regiji ter kasneje po vsej Sloveniji. V letošnjem letu tako načrtujemo del prireditve kot promocijo zasavske kulinarike ter regije kot celote, organizirati v centru Ljubljane. Ker želimo graditi dolgoročno uspešen projekt v simbiozi z okoljem ter okoliškimi društvi, podjetji ter aktivnimi posamezniki, se na vas obračamo z željo po sodelovanju.

Razširitev projekta bo v letu 2013 slonela predvsem na še večji prepoznavnosti, večjemu številu sodelujočih ekip (društev), poleg funšterca in krumpantoča v tekmovalnem delu, bomo predstavili tudi druge tradicionalne jedi. Na sami prireditvi bomo pozornost namenili tudi predstavitvi različnih obrti ter prodaji domačih izdelkov, pridelanih v naši regiji. V sodelovanju z Mladinskim centrom Hrastnik pripravljamo zanimiv otroški program, za obiskovalce pa bogat srečolov, nagradne igre ter še večjo vključenost v samo prireditev. V sklopu prireditve bo mogoč tudi brezplačen ogled nekaterih turističnih zanimivosti v Hrastniku.

O organizatorju

Društvo Rast je mlado društvo, ki združuje predvsem mlade, vendar že izkušene posameznike, ki si želijo aktivno sooblikovati okolje v katerem živijo. Poleg Funšterca, festivala zasavske kulinarike, društvo razvija tudi druge projekte. Že dvakrat smo ob koncu leta uspešno organizirali zdobrodelno dražbo, s katero bomo nadaljevali tudi v letošnjem letu in na ta način poskušali s socialnim projektom opozarjati tudi na socialno ogrožene ljudi, ki jih je v naših krajih vse več. Organizirali smo tudi okroglo mizo za oživitev Vile de Seppi v Hrastniku, ter druge družabne dogodke, kot so srečanje članov, piknik ter sodelovanja na različnih prireditvah drugih društev ter predvsem veliko sodelovanja v okolju v katerem delujemo.  Z željo vzpodbuditi aktivno državljanstvo, želimo v prihodnje organizirati več okroglih miz, javnih tribun in podobno.

Za prijave in bolj podrobne informacije vas vabimo na ogled spletne strani http://www.funsterc.si/

Kontakti

Mateja Jecl, predsednica društva

031 872 473

Marko Funkl, vodja festivala

041 602 618

Foto galerija

Društvo za družbeno aktivnost Rast
Boben 34, 1430 Hrastnik
+386 (0)31 872 473

« Prireditve

Interaktivni zemljevid Zasavja

Poiščite nekatere najbolj zanimive lokacije v Zasavju.