Na spletni strani uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in
boljše delovanje strani. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.

Industrijsko Zasavje: Perkmandeljčevo kraljestvo

Podatki programa
Odvisno od števila oseb. Najmanjša skupina 10 oseb. Potrebna je predhodna najava.
Pohoda se lahko udeležijo le starejši od 18 let, ki nimajo zdravstvenih omejitev.
Trajanje približno 3 ure.
Od ponedeljka do petka v dopoldanskem in popoldanskem času, ob sobotah in nedeljah le dopoldne.
Peš ali avtobus.

Industrijsko Zasavje

Perkmandeljčevo kraljestvo

V Rudniku Trbovlje-Hrastnik

Podzemna kraljestva že od nekdaj pripadajo škratom. Tako rudniška bogastva povsod po svetu varujejo Perkmandeljci. Opis iz leta 1930 pravi, da gre za majhnega škrata z rumeno brado in rdečimi, izbuljenimi očmi. Oblečen je v rudarsko uniformo in na glavi nosi nekakšno kučmo. Ker je v jami vedno tema, si je svetil z zeleno ali modro svetilko.

Perkmandeljcev je dvoje vrst. Poredni predstavniki tega rodu so zasloveli, ker so rudarjem nagajali pri delu ali jim kradli malico, dobri škratje pa so si pridobili večno hvaležnost in slavo, ker so opozarjali na nevarnosti in preprečevali nesreče.

Perkmandeljc, ki prebiva v globinah rudnika Trbovlje-Hrastnik, spada med dobre fante; brez slehernega ljubosumja razkazuje podzemne dvorane in skrbi za varnost pohodnikov. Najbrž ga je obrusila dolga zgodovina zasavskega rudarjenja, ki sega v sredino 18. stoletja in je prej redko poseljene doline ob srednji Savi spremenilo v Črni revir, gosto poseljena industrijska središča in delavska mravljišča.

Zbirno mesto je pred upravno zgradbo rudnika v Hrastniku, kjer pohodnike čaka stilska preobrazba v rudarje, ki zajema površnike, čelade, svetilke in samoreševalce. Po ogledu »vašhave«, kjer rudarji zamenjajo civilna oblačila z delovnimi in obratno, in »lamparne«, kjer shranjujejo in polnijo jamske svetilke, sledi prevoz do trboveljske separacije na levem bregu Save.

Tu se začenja pet kilometrov dolga pot po prepletu rudniških rovov, ki pelje od vhoda v podzemlje na separaciji premoga Trbovlje do vpadniku Barbara v Hrastniku, kjer boste spet ugledali dnevno svetlobo. V jami si boste med drugim ogledali kompresorsko postajo in se okrepčali z rudarsko malico, po vrnitvi na površje pa vas čaka še obisk kapelice rudarske zavetnice svete Barbare in ogled filma o dveh stoletjih rudarjenja v Trbovljah in Hrastniku.

Del podzemnih poti boste prepešačili, del poti pa premagali v pridobitvah novejših časov, kakršni sta jamski in viseči vlak.

» Pohod je nastal preko LEADER projekta ¨Ohranjanje rudarske tradicije – Perkmandeljčev pohod skozi rudnik¨. Projekt je bil izbran na javnem pozivu Lokalne akcijske skupine Društva za razvoj podeželja Zasavje in sofinanciran iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.«

Priponke

perkmandelc.pdf PDF datoteka (0 Bytes)

Foto galerija

« Industrijsko Zasavje

Interaktivni zemljevid Zasavja

Poiščite nekatere najbolj zanimive lokacije v Zasavju.