Na spletni strani uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in
boljše delovanje strani. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.

Industrijsko Zasavje: steklarska pot

Podatki programa
Po dogovoru.
Poti so primerne za ljubitelje industrijske in kulturne dediščine ter šolske skupine.
Najkrajša od treh poti traja eno uro, najdaljša pa 2 uri in pol.
Celo leto. Predhodna najava.

Glažarji v Zasavju
Steklarstvo sodi med najstarejše zasavske industrije, saj je prvo glažuto, kakor so steklarnam rekli takrat, že leta 1804 v Zagorju zgradil idrijski rudnik živega srebra. V njej so izdelovali posebne steklenice za shranjevanje sublimata in precipitata, bila pa je prva v veliki avstrijski monarhiji, ki je namesto drv uporabljala premog. Leta 1824 sta steklarno v Trbovljah ustanovila lastnika tamkajšnjega rudnika brata Ignac Pavel in Franc Ksaver Maurer. Lastniki rudnika v Zagorju pa so svojo steklarno zgradili leta 1861.Omenjene steklarne so že daljna preteklost, še vedno pa je dejavna hrastniška steklarna. Obratovati je začela leta 1860, ko se je končala selitev Heiderjeve steklarne iz Mišjega Dola pri Jurkloštru v Hrastnik. Že na prehodu v 20. stoletje so v steklarni izdelovali izdelke vseh treh današnjih programov, pri čemer so uvajali prve stiskalnice in polavtomatske stroje. Danes sodi steklarna Hrastnik med zelo pomembne evropske proizvajalce specialne steklene embalaže, namiznega in razsvetljavnega stekla. Slikovito proizvodnjo, kjer iz vroče steklarske lave nastajajo krhki izdelki, si lahko ogledate pod njihovim strokovnim vodstvom.

Steklarska pot

Steklo je rojeno iz peska. Je hkrati strastno, ker se ga je dotaknil ogenj, in hladno, saj je zamrznjeno v krhko čvrstost. Je pretakanje in spreminjanje, oblika, ki je vase ujela lepoto prosojne čistosti. Čudežna tekočina, ki se v rokah umetnikov spreminja v hladno čašo ali vročo luč.

pot Embalažno steklo

Embalažno steklo proizvajajo v enoti Special v Podkraju, enem vodilnih proizvajalcev specializirane steklene embalaže v Evropi. Izdelujejo steklenice posebnih oblik za žgane pijače, kozmetiko, prehrambne izdelke in podobno, pri čemer se odlikujejo s čistostjo stekla in zelo zahtevnimi oblikami, ki jim drugje niso kos.

Obiskovalci si ogledajo sodobne delavnice, ročno in avtomatizirano množično proizvodnjo steklenic ter druge steklene embalaže, med zanimivosti pa sodi tudi pogled v pekel: s pomočjo kamer v notranjosti peči si lahko v kontrolni sobi ogledate taljenje pri približno 1550 stopinjah Celzija.

pot Razsvetljavno in namizno steklo

V enoti Vitrum izdelujejo namizno steklo, kot so vrči, kozarci, vaze, svečniki in podobno, ki ga lahko oplemenitijo z dekorjem različnih vrst in barv. V enoti Opal pa med drugim proizvajajo steklo za vse vrste svetil, posebnost pa so ročno pihani unikatni podstavki, vaze in skodele. Vitrum in Opal se nahajata v industrijskem predelu v ozki dolini Bobna.

Obiskovalci si ogledajo različne vrste proizvodnje, delavnice za dekoriranje in druge prostore.  Presežek je ogled dela steklarskih mojstrov, ki s pihanjem oblikujejo izdelke. Prikazu sledi tudi možnost (po vnaprejšnjem dogovoru), da si v steklarski delavnici pod vodstvom starih mojstrov sami naredijo spominek.

pot Steklarski Hrastnik

Najdaljša steklarska pot združuje oglede obeh steklarn, starejše v ozki dolini Bobna in novejše na drugi strani Save v Podkraju. Začne se z ogledom zunanjosti vile de Seppi, imenovane tudi steklarski gradič, in stavbe steklarske godbe v neposredni bližini. Sledi kratek spust mimo steklarske kolonije in ogled proizvodnje v stari steklarni.

Nadaljevanje na drugi strani Save se začne s spoznavanjem nove steklarne v Podkraju, kjer izdelujejo embalažno steklo. Sledi ogled zunanjosti imenitne Rižnerjeve hiše in prostorov hrastniškega brodarskega društva, kjer domuje tudi večkratni evropski in svetovni prvak v krotenju brzic Peter Kauzer ml.. Pot se konča v industrijski prodajalni, kjer je mogoč tudi nakup različnih steklarskih izdelkov.

Priponke

Steklarska_pot.pdf PDF datoteka (0 Bytes)

Foto galerija

Steklarna Hrastnik
Cesta 1. maja 14, 1430 Hrastnik
+386 (0)3 56 54 600
info@steklarna-hrastnik.si
Uradna spletna stran

« Industrijsko Zasavje

Interaktivni zemljevid Zasavja

Poiščite nekatere najbolj zanimive lokacije v Zasavju.