Na spletni strani uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in
boljše delovanje strani. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.

Jetrna klobasa s proseno kašo ali rižem

Znamenite klobase so polnjene z mešanico svinjskega mesa in jeter, slanine in kaše ali riža. V Zagorju se je pripravljala jetrna klobasa z kašo, drugje po Zasavju pa z rižem. Seveda znajo prave jetrnice narediti samo v Zasavju.

Za približno 20 klobas potrebujemo:

  • 1 kg svinjskega mesa
  • 1 kg svinjskih jeter
  • 50 dag slanine
  • 50 dag prosene kaše ali riža
  • 30 dag čebule
  • polovica stroka česna
  • ščep soli
  • ščep popra
  • ščep kumine
  • svinjska čreva

Postopek priprave:

Čreva temeljito operemo. Slanino, meso, jetra, čebulo in česen na drobno zmeljemo v mesoreznici. Kašo preberemo in operemo, prelijemo s kropom in dobro odcedimo. Vse sestavine temeljito premešamo, poljubno začinimo s soljo, poprom in kumino in le do polovice napolnimo čreva. Klobase kuhamo na malem ognju približno 30 minut. Običajno ponudimo zraven hren, domače pečen kruh, vložene kumarice, papriko, trdo kuhano jajce in paradižnik. Jetrna klobasa se lahko postreže topla ali hladna.

« Kulinarika

Interaktivni zemljevid Zasavja

Poiščite nekatere najbolj zanimive lokacije v Zasavju.