Na spletni strani uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in
boljše delovanje strani. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.

Košare, kruh in zelenjava - 3 krasne delavnice

Podatki programa
Delavnice so namenjene šolskim skupinam; delo v njih se prilagaja starosti učencev.
3-4 ure
Skupine so morajo najaviti vsaj pet dni pred želenim prihodom.

Kako so to počeli nekdaj

Ko sem bil pa jaz mlad, ded obuja spomine z vedno istimi besedami. In ko konča pripoved, babica vedno enako zavzdihne, kako dobri so bili stari časi. Karkoli si že mislimo o preteklosti, marsikaj je bilo takrat zelo drugače. Družba Na Svet zato radovednim odstira zaveso do minulih dni.

Na treh delavnicah boste videli, kako so si ljudje sami naredili košare, ko še ni bilo plastičnih vrečk, si spekli kruh, ko ga še niso ponujali na trgovskih policah, in si pridelali zelenjavo, ko te tovornjaki-hladilniki še niso vozili od vsepovsod. A ne le videli, saj ni dovolj, da ve glava, tega se bodo naučile tudi vaše roke.

Izdelovanje košar iz drena in srobota

Prijazen sprejem v krajevnem domu na Kovku je uvod v prav takšno delavnico. Med kramljanjem bomo izvedeli, kako so se včasih lotevali te drobne umetnosti in si ogledali vse delovne postopke. Sledi sprehod v bližnji gozd, kjer bomo nabrali primerno gradivo, dren in srobot. Vrnemo se v našo delavnico, kjer vsakogar že čaka obod, ogrodje košare. Z veliko vneme, dobre volje in tudi medsebojne pomoči bomo nato izdelovali košare, natančno tako, kot so jih delali včasih.
Seveda vsakdo svojo malo mojstrovino odnese domov in morda se bo njegova babica že naslednji dan z njo sprehodila po tržnici.

» Delavnica je plod LEADER projekta ¨Izdelki iz šibja – podeželska tradicija in priložnost za domačo obrt – košare¨. Projekt je bil izbran na javnem pozivu Lokalne akcijske skupine Društva za razvoj podeželja Zasavje in sofinanciran iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.«

Od zrna do Kruha

Že ob prihodu na ekološko kmetijo bomo spoznali, kaj nas čaka, saj nam bodo izrekli tradicionalno dobrodošlico s koščkom kruha. Spoznali bomo samooskrbno kmetijo, kjer pridelujejo tudi žita in jih meljejo v tradicionalnem mlinu. Nato se začne zares: priprava moke, kvasa in testa, pri čemer spoznamo tradicionalna orodja, kot so burkle, lopar, grebljica in drugo. Da lahko testo v miru vzhaja, si ogledamo mlin, mletje žita in skladišče za krušna žita. Nov premor po oblikovanju hlebcev, saj mora testo ponovno vzhajati, izkoristimo za ogled živali na kmetiji: krav, konjev, kokoši, prašičev. Zdaj so hlebci že primerni za peko, zato jih potisnemo v krušno peč. Ko se testo na vročini spreminja v kruh, si ogledamo še žitno polje. Zdaj pa so hlebci že pečeni, čas je, da zagrizemo v hrustljavo skorjo.

Moj zelenjavni vrt

Gostiteljica Nada nas bo sprejela v krajevnem domu na Kovku. Najprej se bomo seznanili s tem, kako lahko na ekološki način pridelamo zdravo zelenjavo na našem vrtu ali celo balkonu. Začeli bomo s pripravo zemlje in semena za vzgojo sadik v cvetličnem koritu na okenski polici; vsak udeleženec pa bo posadil some tudi v lonček, ki ga bo po končani delavnici odnesel s sabo. Miniaturno vrtnarjenje bomo nato zamenjali za veliko večje površine: ogledali si bomo njivo z različno zelenjavo, ki jo potrebujemo v gospodinjstvu. Naučili se bomo, da različne vrste sadimo ali sejemo v različnih obdobjih, da potrebujejo različno oskrbo in podobno. Za lepo slovo bomo vsakemu otroku podarili še nekaj ekoloških semen.

Priponke

kruh.pdf PDF datoteka (0 Bytes)

Foto galerija

« Učne poti

Interaktivni zemljevid Zasavja

Poiščite nekatere najbolj zanimive lokacije v Zasavju.