Na spletni strani uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in
boljše delovanje strani. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.

Medeno Zasavje: Valvasorjeva čebelarska pot

Podatki programa
Pot je namenjena vsem radovednežem in ljubiteljem narave, šolskim skupinam pa je pisana na kožo.
30 min
Za vodeni ogled, se je potrebno najaviti pet dni pred prihodom.
Pot je povsem nezahtevna in primerna za različne starostne skupine.

Sladek je sad dela

Kratko a zanimivo potovanje po parku z učno potjo se začne s predstavitvijo učenjaka Janeza Vajkarda Valvasorja in gradu Medija. Grad je sicer razpadel v razvaline, obnovljena kapela pa ostaja zanimiv spomenik preteklih časov, z vzidanima ploščama pa obiskovalce opominja na nekdanjega imenitnega krajana.

Na prvi informacijski tabli je poleg večstoletne grajske zgodovine predstavljeno tudi Čebelarsko društvo Zagorje, ki je bilo ustanovljeno 30. marca 1919 v Lokah pri Zagorju. Od bolj skromnih začetkov, ko je združevalo 37 članov, je prehodilo uspešno pot, saj danes sodi med najbolj dejavna društva v Sloveniji. O tem pričajo tudi velik društveni dom, izdana knjiga Slastne medene dobrote ali pa svetovno priznanje za medeno penino, ki jo je prejel eden izmed članov.

Čebelam, glavnim junakinjam poti, je posvečena druga informacijska tabla. Obiskovalec izve veliko zanimivega o domorodni kranjski čebeli (Apis mellifera carnica), ki je cenjena po vsem svetu, saj je odlično prilagojena hitrim in težjim vremenskim spremembam, je mirna in odlično izrablja cvetlične in gozdne paše.
Tu obiskovalci zvedo, da čebelja družina na vrhuncu sezone šteje okrog 60 tisoč osebkov. Spoznajo razlike med delavkami, troti in matico ter tudi različne zanimivosti iz njihovih življenj: da je najmanjša delavka že dolgo in upravičeno simbol pridnosti, da matica lahko dnevno zaleže tudi dva tisoč jajčec, kar pomeni njeno dvakratno težo, in da življenje trotov vendarle ni tako idilično, kot se zdi na prvi pogled.

O hrani čebel in glavnih pašah, ki se čebelam ponujajo v našem okolju, se obiskovalci podučijo na tretji postaji. Da bi bolje poznali za čebelarjenje pomembne vrste rastlin, so v parku zasajene nekatere medovite vrste. Opis te postaje zaključimo s podatkoma, da je pridelava kar treh četrtin hrane v Evropi odvisna od čebel, saj je kar 84 odstotkov rastlinskih vrst odvisnih od njihovega opraševanja. Tako čebele naredijo nekaj desetkrat večjo korist okolju kot pa samemu čebelarju.

Tema naslednje postaje so bivališča čebel. Čebelje družine ne bi več mogle preživeti v drevesnih duplih ali panjih, kar so bila njihova prebivališča v pradavnini, danes domujejo v panjih.

Čebelnjaki so ob kozolcih eno najbolj vidnih znamenj slovenskega podeželja. Ne pomenijo samo srečevanje z ljudskim stavbarstvom, ampak tudi z likovno umetnostjo, saj so panje že v začetku 19. stoletja krasili s panjskimi končnicami – slikami z motivi čebelarjenja in ljudskih običajev. Tudi Valvazorjevo čebelarsko pot krasi čebelnjak, v katerem društvo ponuja v Sloveniji še premalo znano apiterapijo.

Zadnja postaja in informativna tabla pa sta namenjeni čebeljim pridelkom, naravnim živilom, ki pomagajo krepiti in ohranjati naše zdravje. Najprej je to med, pravzaprav cvetlični med, ki ga čebele pridobivajo iz nektarja različnih cvetov, in gozdni med, ki ga pridobijo iz mane. Nadalje s hranili bogat cvetni prah ali pelod in odlično krepčilo ter poživilo matični mleček. Med pridelki sta tudi vosek, stavbno gradivo celic satovja, in propolis, katerega zdravilne učinke so poznali že v prazgodovini.

Čebelarsko društvo Zagorje je leta 2012 na Izlakah, na pobočju med društvenim domom in kapelo ter ruševinami gradu Medija, uredilo manjši park z Valvasorjevo čebelarsko potjo. Kratka pot je namenjena spoznavanju čebel in njihovega življenja, medu in drugim dobrinam, ki jih naberejo ali proizvedejo čebele.
Učna pot nosi ime slovečega učenjaka Janeza Vajkarda Valvasorja, ki je na gradu Medija preživel otroštvo, v družinski grobnici v graščinski kapeli pa naj bi legel k večnemu počitku. In če je Valvasor v svojo Slavo vojvodine Kranjske brez lažne skromnosti natisnil misel, da je sladek sad dela, se lahko čebele še danes upravičeno podpisujejo pod njo.

Priponke

e_cebele.pdf PDF datoteka (0 Bytes)

Foto galerija

Čebelarsko društvo Zagorje
Valvasorjeva 1, 1411 Izlake
+386 (0)41 633 566 , +386 (0)3 56 79 055
cd.zagorje@gmail.com, joze.pikelj@gmail.com

« Učne poti

Interaktivni zemljevid Zasavja

Poiščite nekatere najbolj zanimive lokacije v Zasavju.