Na spletni strani uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in
boljše delovanje strani. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.

Pohodniško Zasavje

Podatki programa

Pohodniško Zasavje

Domačini in gostje od vsepovsod so se iz tesnih dolin že nekdaj radi potepli na bližnje hribe, nanizane okrog treh urbanih dolin, zasavski planinci pa so na najbolj obiskanih vrhovih že pred davnimi časi postavili planinske postojanke. Te potrpežljivo čakajo in gostoljubno sprejemajo radovedne, ki želijo razvajati oči s sprehodi od enega roba Slovenije do drugega ali zgolj občudovati, kako modrina lega na zelene griče.

Planinski domovi so odprli vrata na najvišjem Kumu, na Zasavski Sveti gori, v Gorah in na Kopitniku nad strmo savsko sotesko, na Mrzlici, Kalu in Čemšeniški planini na razgledni strehi Zasavja. Tja vodijo številne označene poti, lahke in zahtevnejše, bolj naravnost in zelo naokrog, vrhove lahko vežete v romarske vence ali se posvetite le enemu, prav tako pa lahko poiščete povsem svoje stezice.

Čemšeniška planina

Čemšeniška ali Velika planina je raztegnjena severna pregrada Zasavja z več neizrazitimi vrhovi, med katerimi je najvišji Črni vrh (1204 m). Severni del planine je gozdnat, južni pa je deloma travnat in deloma porasel z gozdom.

Sedanji planinski dom, ki nosi ime dolgoletnega predsednika zagorskih planincev in zdravnika Franca Goloba, je bil zgrajen leta 1973 in kasneje povečan. Na preprostih ležiščih lahko prenočijo do 32 ljudi, ponudijo hrano in pijačo, razgled v južni smeri seže vse od Gorjancev do Nanosa.

Na planino ni mogoče z avtomobilom, poti nanjo pa vodijo iz vseh smeri. Med skupinskimi pohodi je najbolj množičen poletni, ki je združen s spominsko slovesnostjo ob pomniku Revirski četi.

Gore

Na vrhu (786 m) tega gorskega slemena med dolinama reke Savinje in potoka Boben stoji spomeniško zaščitena cerkvica sv. Jurija iz 15. stoletja. Planinski dom, zgrajen leta 1961, je postavljen nekaj deset metrov nižje.

Gore imajo bogato ponudbo rekreativnih možnosti, saj so v bližini doma igrišča za rokomet, košarko in tenis ter balinišče, pozimi tam obratuje tudi manjša smučarska vlečnica. Prostor je zelo primeren za piknike in taborjenje.

Prenočitev v različno velikih sobah omogočijo 26 osebam, ponudba hrane je raznolika in bogata. Vrh je zelo razgleden, saj pogled seže do Gorjancev in na drugi strani do Kamniških Alp, Karavank in Pohorja.

Kal

Kalska planota je deloma gozdnata in deloma porasla s travo, Kal (985 m) pa je eden od južnih odcepov Mrzlice – vrhova loči le kilometer zračne črte.

Planinsko-rudarski dom je bil temeljito prenovljen in prizidan v osemdesetih letih. Pred njim je velik travnik, ki omogoča različne športne dejavnosti, tudi nogomet. V ponudbi so še košarka, balinanje, namizni tenis, v neposredni bližini je lokalno smučišče Rajska dolina.

Gostom ponujajo 58 ležišč, slaba polovica jih je v novejših sobah s kopalnico in sanitarijami, hrano in pijačo. Razgled proti zahodu ob lepem vremenu seže vse do Triglava.

Na vrh vodijo poti iz Hrastnika in Dola, zanimiv pa je tudi za kolesarje. Julija je pri domu velik shod ob dnevu rudarjev.

Kopitnik

Hrib Kopitnik (910 m), katerega oblika hriba spominja na kopito, je gorsko sleme severno od savske soteske. Območje večinoma poraščajo bukovi gozdovi, največji zaklad pa so bogata in ohranjena rastišča ilirske in alpske flore, med drugim tudi blagajevega volčina, kranjske lilije, lepega čeveljca, Cluzijevega svišča.

Planinski dom, ki je od skalnega vrha odmaknjen kakšnih dvajset minut, so uredili leta 1975. V koči nudijo skromno hrano in prenočišča za največ 24 ljudi.

Na jasi pred domom so igrala in številne klopi ter mize za goste. S prepadnega vrha vidimo dolino Savinje pri Zidanem Mostu in okoliško hribovje vse tja do Gorjancev.

Najbolj množična kopitniška prireditev je tradicionalno srečanje citrarjev Slovenije prvo avgustovsko soboto.

Kum

Najvišji zasavski vrh (1220 m) ima dva neizrazita vrhova: na nekoliko višjem stoji odsluženi televizijski oddajnik, na manjšem pa cerkev sv. Neže iz 17. stoletja s samostoječim zvonikom. Tik pod cerkvijo je planinski dom, na travniku so številna igrala.

Planinski dom je bil popolnoma obnovljen v osemdesetih letih. V njem je bogata zbirka slikarskih del, nastalih na slikarskih srečanjih Art Kum, prav tako je razstavljena zbirka hroščev in metuljev kumskega pogorja.

Dom skupaj z depandanso nudi 40 ležišč in pestro ponudbo jedi. Izjemno razgleden vrh nudi očem sprehod na vse strani in do robov Slovenije.

Med številnimi prireditvami sta najbolj množična januarski novoletni pohod in avgustovska kumska nedelja.

Mrzlica

Mrzlica (1122 m) leži na grebenu med Zasavjem in Savinjsko dolino. Severna pobočja so večinoma porasla z bukvijo, izkrčeni travniki in pašniki na južni strani pa segajo vse do vrha. Območje je pomembno rastišče kukavičevk.

Sedanji planinski dom je kakšnih trideset metrov pod vrhom in je bil zgrajen leta 1963. Premorejo 66 ležišč in pestro ponudbo hrane. Razgled se z vrha odpira na vse strani, od koroške Pece prek Julijcev s Triglavom do Snežnika in Gorjancev.

Mrzlica je med obiskanimi postojankami v slovenskem sredogorju, med množičnimi pohodi pa je najbolj slikovit decembrski Miklavžev nočni pohod z baklami.

Sveta Planina

Nekdanji Partizanski vrh oziroma današnja Sveta Planina (1011 m), ki leži na razgledni   strehi Zasavja, je bila priljubljen pohodniški in smučarski cilj že pred sto leti. Pod vrhom stojita romarska cerkev imena Marijinega, katere ladja stoji na nekdanji kranjski strani, zvonik pa na Štajerskem.

V bližini je po vojni zgrajena gostilno Planina, nekdanji počitniški dom rudarjev, ki je nadomestil med vojno požgani hotel Ana. Gostom ob hrani in pijači nudijo tudi 34 ležišč. Z vrha je lep razgled po zasavskem hribovju, ki proti severu seže vse do Julijcev in Pohorja. Označene pohodniške poti v nekdanje romarsko središče vodijo iz vseh strani in so primerne za vse.

Zasavska Sveta gora

Najbolj zanimiva točka skalnega grebena med Litijo in Zagorjem je Zasavska Sveta gora  (852 m). Na slikovitem vrhu stoji utrjena romarska cerkev Marijinega rojstva, ob njej pa se stiskajo zgradbe župnišča, gospodarskih objektov in kapele z lesenim stolpičem.

Sedanji planinski dom je nekaj deset metrov nižje. Zgrajen je bil leta 1976 na prostoru nekdanje svetogorske šole. V domu je 20 ležišč, nekatere sobe imajo kar visok standard, ponudba hrane je bogata. Vrh je zelo razgleden, tako da so ob jasnem vremenu vidni Gorjanci, Nanos, Julijci, Pohorje …

Poti na goro vodijo z vseh strani, zanimiva pa je tudi za kolesarje. Romanja so vsako prvo nedeljo v mesecu.

Priponke

e-pohodništvo.pdf PDF datoteka (0 Bytes)

Foto galerija

Planinsko društvo Zagorje
Cesta Zmage 14, 1410 Zagorje ob Savi
+386 (0)41 886 725
ferdinand.drnovsek@gmail.com
Uradna spletna stran

« Potep po Zasavju

Interaktivni zemljevid Zasavja

Poiščite nekatere najbolj zanimive lokacije v Zasavju.