Na spletni strani uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in
boljše delovanje strani. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.

Rudarska kisla juha

Kisle Juhe so bile po Sloveniji navadno na jedilniku ob domačem prazniku imenovanem "koline". V Zasavju pa pogosto tudi ob porokah, praznikih in drugih slovesnostih. Rudarska kisla juha spada med enolončnice in je zelo krepka juha, saj si človek opomore z energijo, ki jo pridobi s maščobo nasičenimi sestavinami.

Za 4 osebe potrebujemo:

  • 1,5 kg svinjskih nogic in repov ali svinjske glave
  • 5 dag masti
  • 1 čebula
  • 6 strokov česna
  • 3 lovorovi listi
  • nekaj zrn popra
  • 2 žlice brinovih jagod
  • 2 dl vina
  • 2 dl kisle smetane
  • ščep timijana
  • ščep majarona
  • ščep peteršilja
  • 1 žlička jabolčnega kisa
  • pol domače klobase
  • jušna zelenjava (poljubno)

Postopek priprave:

Očiščene svinjske nogice, presekane na pol, svinjski rep in/ali dele svinjske glave damo kuhati v mrzlo vodo, solimo in pustimo, da nekaj časa vre. Dodamo narezano jušno zelenjavo (korenje, peteršilj, por, zelena, koleraba, zelje, cvetača, popečena čebula, strt česen) in začimbe razen popra. Ko se meso zmehča, v juho dodamo vino in kis ter poper in na kockice narezano domačo klobaso. Povsem na koncu dodamo še kislo smetano.

« Kulinarika

Interaktivni zemljevid Zasavja

Poiščite nekatere najbolj zanimive lokacije v Zasavju.